Van rotstekeningen en andere creaties

Bij de start van het nieuwe jaar wil ik een lans breken voor kunst en cultuur als tegengewicht voor het negatieve dat dagelijks ons leven binnenwaait in de vorm van oorlog, gewapende conflicten, klimaatrampen en polarisatie.

Het belang van kunst en cultuur werd me duidelijk tijdens onze trip naar de Dordogne afgelopen herfst. Naast de mooie landschappen, schaarse bewoning en het mooie weer genoten we vooral van de bezoeken aan de vele grotten die de streek rijk is. De kalksteen ondergrond leent zich tot grillige rotsformaties met stalactieten en stalagmieten, holen, spelonken, …. Maar wat jaarlijks duizenden bezoekers aantrekt, zijn de uitzonderlijk goed bewaarde rotstekeningen.  Goed bewaard omdat ze meestal pas in de vorige eeuw werden ontdekt en dus gedurende duizenden jaren ongeschonden uit het zicht bleven. De tekeningen van bizons, herten, paarden en jagers werden met natuurlijke producten aangebracht op de oneffen ondergrond van rotsen.  De natuurlijke glooiing van de rots werd (door de meest kundige) artiest soms handig aangewend om het gewenste perspectief te realiseren. Als je bedenkt dat heel wat tekeningen in de donkere grotten al liggend moesten aangebracht worden, dan kun je niet ander dan respect tonen voor zoveel volharding. De vraag rijst spontaan waarom men zoveel moeite deed: was het om de goden gunstig te stemmen, om sporen na te laten voor het nageslacht, of was het louter voor het plezier van het creëren ? Feit is dat we weinig artefacten vinden uit die periode, behalve stenen werktuigen en restanten van dieren. Maar de kunst van de prehistorische mens overleefde gedurende eeuwen wat voor mij heel duidelijk het belang van kunst voor een samenleving illustreert.

En net daarom moeten ook wij onze kunstenaars koesteren. Kunst dient immers niet enkel de schoonheid, met een mooi schilderijtje aan de muur.  Kunst kan troost bieden, vreugde brengen en zelfs maatschappelijke kwesties aan de kaak stellen. Kunst biedt een venster op andere culturele en perspectieven om onze horizon t verbreden. Kunst prikkelt onze verbeelding en weet emoties treffend te verbeelden. Kortom, kunst verrijkt ons dagelijks leven op emotioneel, intellectueel en sociaal vlak.

Mag ik u een kunstig 2024 toewensen?

Foto: Eigen foto


Martine Meire

Martine Meire

Martine Meire heeft, vanuit haar engagement als cultuurwerker, vooral aandacht voor erfgoed en cultuur in haar thuisstad Oostende en de wereld. Meer over Martine Meire

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com