Van onze man ter plaatse

door Johan Deprez

Van op zijn heuveltop in een Portugees boerendorp overschouwt Johan zijn leven en de wereld.

Als terminale kankerpatiënt heeft hij een uniek perspectief op de Belgische, Vlaamse, Europese, en stilaan ook Portugese maatschappij.

In zijn scherpe analyses fileert hij alles wat men tussen zijn spreekwoordelijke boterham legt tot de essentie overblijft.

 • Het document aan de koelkast.

  Het document aan de koelkast.

  Vooral in momenten van paniek en grote emoties vergeten we vaak belangrijke zaken. Wie 112 belt omdat hij zich in een noodsituatie bevindt, denkt niet aan pasjes en papieren. Toen ik in september 2022 aan het stikken was kon ik met moeite praten maar ik had wel één geluk: het document aan de koelkast. Sinds…

  Lees meer

 • Sorry Jezus, ik geloof in Superman!

  Sorry Jezus, ik geloof in Superman!

  Ik moet een jaar of zes, zeven geweest zijn toen ik bij de krantenwinkel op de hoek naast de Donald Duck, die wij elke week trouw kochten, een stripverhaal van Superman zag staan. Het tafereel op de cover was dat van een ijslandschap, met in de bergwand een reusachtige gouden deur. Superman zweefde langzaam in…

  Lees meer

 • Ik ben overstag gegaan…

  Ik ben overstag gegaan…

  Toen mijn trouwe Windows-pc, na vijf jaar dag en nacht 24 op 24 trouwe dienst verricht te hebben de geest gaf, heb ik het ergste gedaan wat een mens bij zijn normale verstand kan doen: ik heb een Mac gekocht. Niet dat ik geloofde in de fanatieke aanhangers van de Kerk van Jobs, dat alles…

  Lees meer

 • Een stiltesnob in het luide zuiden.

  Een stiltesnob in het luide zuiden.

  Stiltesnob. Een woord dat exact de lading dekt. Ik kwam het tegen in een krantentitel en ik kende de betekenis al nog voor ik het artikel gelezen had. Ik keek immers zelf ook neer op luidruchtige mensen, omdat ik dacht dat het getuigde van een gebrek aan fatsoen dat ze mijn, en anderen hun stilte…

  Lees meer

 • De airfryer: recept voor gebakken lucht.

  De airfryer: recept voor gebakken lucht.

  Zeventien maanden. Zo lang ging onze vorige friteuse mee voor ze met een niets aan de verbeelding overlatende vonk de geest gaf. Bezweken, zoals zovele andere huishoudtoestellen en kleine elektronica in ons dorp, onder de steeds fluctuerende en vaak te hoge Portugese netspanning. Niet te vervangen of herstellen onder garantie wegens normale slijtage bij een…

  Lees meer

 • Reizen met autisme: zo doe ik het!

  Reizen met autisme: zo doe ik het!

  Nu we weer zorgeloos kunnen reizen is er één categorie voor wie dat nooit kan: (ouders van) mensen met autsime. Als ervaringsdeskundige die ondanks zijn autisme talloze keren reisde tussen België en Portugal dacht ik dat het misschien een goed idee was te vertellen hoe ik het voor mezelf haalbaar maakte en hoe ik zelfs…

  Lees meer

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com