Onpopulaire opinie: soms verkies ik zielloze technologie over de mensen.  

Het klinkt misschien wat asociaal, maar ik moet bekennen dat ik ervan hou dat technologie ervoor zorgt dat je bepaalde zaken tegenwoordig kunt doen zonder dat je daarvoor interactie met andere mensen nodig hebt. Ik geef een aantal voorbeelden waarvan er misschien wel eentje of meerdere een soort van herkenning teweeg kunnen brengen:

  • Pakketjes verzenden via de bpost-pakjesautomaten. Geweldige evolutie! Nooit meer in de rij staan in het postkantoor om gewoon iets te laten scannen en op de kar te leggen. En misschien nog het allerbeste: de klok rond open! Daar kunnen hun kantoren niet aan tippen.
  • Boodschappen doen via zelfscan. Wat een droom is dat, gedaan met aanschuiven aan de traagste kassa, die gepensioneerde achter u die zijn/haar/hun kar op uw hielen duwt om de boodschappen op de band te kunnen beginnen leggen, gedaan met de kassierster niet te kunnen volgen bij het terug in de kar laden van de boodschappen. Maar rustig zelf scannen tijdens het winkelen en op het einde enkel nog afrekenen. Zelfs lichtjes stress krijgend als er een lampje gaat branden dat een medewerker je “komt helpen”. Maar zo rustgevend als je tijdens het shoppen gewoon op jezelf kan zijn. (Ik ga ook liefst alleen winkelen)
  • Vliegen binnen Europa met enkel handbagage. Zelf inchecken via de site of app, gewoon de barcode aan de poortjes scannen en naar de gate … de vakantie is dan al goed begonnen me dunkt…
  • Onlangs huurde ik materiaal van de provinciale uitleendienst Oost-Vlaanderen en zij werken met terugbrengboxen waar je ook kan terugbrengen buiten de openingsuren. Zalig was dat, helemaal alleen, op je gemak uitladen, alles op de afgesproken plaats, afsluiten en kaartje in de daarvoor voorziene bus. Klaar!
  • In de Quick je bestelling doen en betalen in de app nog voor je er bent, bij het aankomen in het restaurant een tafelnummer scannen en plaats naar keuze innemen. Binnen de paar minuten staat je plateautje krakend verse frietjes voor je neus, het gaat er sneller dan ooit sinds ze recent tafelservice invoerden.
  • Op festivals je wallet opladen via de QR-code op je polsbandje, zonder in de rij te moeten staan aan een kassa of een automaat. Ineens klaar om het eerste verfrissende drankje te gaan ophalen aan een bar.
  • Recent experimenteerde ik op mijn job eens met gezichtsherkenning om mensen in te checken op een event, een fantastische technologie die voor een hele fijne bezoekerservaring zorgde, je had immers niet eens een ticket nodig om binnen te geraken, bij de registratie (vrijblijvend) een duidelijke foto opladen volstond.

Mensen die me kennen zullen dit misschien ergens raar vinden, want ik ben op zich wel een sociaal dier, maar sommige dingen doe ik nu eenmaal liever op mijn eentje en ik juich het ten volle toe dat technologie ons daarbij helpt. En dat technologie niet altijd feilloos werkt, dat klopt, maar als het werkt is het vaak een verademing.

Daarnaast is er het geval “beperkte openingsuren”. Ook dan kan technologie de redding zijn: automaten met brood, diverse voeding en allerhande basisvoorwerpen, webshops met het volledige assortiment van een lokale handelaar (inclusief aanduiding van de stock die elk moment van de dag up-to-date is), aanvragen van eenvoudige formulieren bij de stadsdiensten, … geweldig dat dat gewoon op elk moment van de dag kan van waar je maar wil.

Wens ik dat technologie alle mensen vervangt? Verre van, maar ik denk wel dat zelfscan-supermarkten met hetzelfde personeel als een traditionele supermarkt meer werk kunnen verzetten in de winkel wat uiteindelijk alweer ten goede komt van de klant. (nettere winkels, beter gevulde rekken … )

ps: het enige waar ik persoonlijk zelf dan eens bedenkingen bij had was in Amsterdam tijdens bepaalde experiences waar je nadien een foto van jezelf kan invoeren om op alle beelden die ze hebben jouw gezicht terug te gaan zoeken. Dat vond ik dan weer net te veel big brother. Je ziet, ik heb toch ook grenzen.

PS: Mijn vriend Johan schreef over dit onderwerp ook reeds een blog, je kan deze hier lezen.

Illustratie: Pieter Vanraes


Pieter Vanraes

Pieter Vanraes

°1983, echtgenoot en vader van 2, westvlaming in het Meetjesland. Als een vis in het water in de eventsector. Toegepaste IT. Ondernemer in bijberoep. Fan van champagne en vrouwenwielrennen. Productie van podcasts en live muziek. Meer over Pieter Vanraes Engagement voor Boven De Wolken en Kom op tegen Kanker (via de Eeklose Kilometervreters).

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com