Papier of digitaal ?

Het was even schrikken toen ik vorige week het edito van het VAB-Magazine las: de hoofdredacteur kondigde aan dat dit de allerlaatste papieren editie was! Weg vertrouwde inktgeur; weg kleurrijke cover op de salontafel. Ik voelde me even ontredderd. We zijn dan wel gewoon geraakt aan digitale loonstroken, bankuittreksels, meterstanden elektriciteit, trein- of bustickets, … maar ik lees week- of maandbladen toch nog graag op papier. De krant mag dan wel weer in digitale vorm tot mij komen. Ben ik een Hybride??

Wat zijn de argumenten die hoofdredacteur Jan Creten naar voren schuift?  Uiteraard de snelheid om informatie tot bij de lezer te brengen, korter op de bal spelen. Digitaliteit biedt op dat gebied ongekende mogelijkheid door de veel kortere doorlooptijd en de snelle verspreiding. De digitale nieuwsbrief vindt nu al zijn weg naar 400.000 geïnteresseerden, dus zit het wel snor, oordeelt de man. Ook de VAB-website wordt geregeld geraadpleegd. Bovendien zijn interactieve elementen zoals hyperlinks, multimedia inlassingen een bonus.

De hoofdredacteur haalt ook aan dat reeds 95 % van onze landgenoten zich geregeld op het internet begeeft, volgens Statbel, het vroegere Nationaal Instituut voor de Statistiek. Mijn kritische ik stelt zich daarbij de vraag of die landgenoten niet hopeloos verloren lopen in het grote woud van informatie? En is die informatie dan juist en betrouwbaar ?  In een wereld vol fake nieuws weet je immers nooit. Van een tijdschrift kun je verwachten dat de aangeboden informatie gecheckt is op waarachtigheid.

Men haalt het niet letterlijk aan maar de druk- en verzendkosten zullen ook wel een grol gespeeld hebben in het beslissingsproces.  Digitale nieuwsbrieven kosten maar een fractie van de totale kostprijs van een papieren ledenblad.  En vanuit een milieubewustzijn kun je argumenteren dat men honderden bomen van een roemloze dood in de papierindustrie redt. Tel daarbij dat de fysieke distributie overbodig wordt waardoor je kilometers fileleed en brandstof bespaart.

Biedt een digitaal ledenblad dan alleen maar winst? Men zet de digitale analfabeet compleet in de kou, en dat zijn niet alleen ouderen, maar vaak ook mensen uit een kansarm milieu. Die heeft het nu al zo moeilijk met de vele administratieve aanvragen, mededelingen, … die enkel nog digitaal mogelijk zijn.

Ik geraak er niet uit. Laten we dan maar een Belgisch compromis sluiten en een combinatie van beide formats voorstellen. Dan bereik je sowieso een breder publiek, een winwin dus?

Foto door Helena Lopes


Martine Meire

Martine Meire

Martine Meire heeft, vanuit haar engagement als cultuurwerker, vooral aandacht voor erfgoed en cultuur in haar thuisstad Oostende en de wereld. Meer over Martine Meire

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com