Het jaar van de Draak

Vanaf 10 februari kent de Chinese Horoscoop een nieuw jaar, het jaar van de Houten Draak.  Dat loopt tot 28 januari 2025.

Waaraan mogen we ons verwachten?  De draak is een machtig symbool in de Chinese cultuur. In de Chinese dierenriem wordt het geassocieerd met geluk, kracht en charisma.  Hout verwijst naar de natuur, naar groei en vernieuwing.  Dat klinkt allemaal machtig goed, maar wat doen we er mee?  Het blijkt dat ook fortuin voor jou is weggelegd: als je hard wil werken wacht je een succesvol jaar. Ideaal dus om je carrière een boost te geven, althans volgens de dierenriem. Het jaar zou ook ideaal zijn om je relatie te verdiepen!

De draak komt in alle culturen voor. In de Oosterse mythologie is de draak een vredelievend, nobel wezen dat kracht en moed uitstraalt. In onze Westerse cultuur spuwen die beesten vuur, ontvoeren ze maagden en branden ze steden plat. Ze worden steevast bestreden door nobele ridders die zich van hun beste kant kunnen laten zien. Dat vindt zijn oorsprong in de Bijbel waar de draak gelijk gesteld wordt aan de slang, als veruitwendiging van Satan.  Alleen God kan de draak verslaan, of een ridder natuurlijk. 

Er is de machtige draak Grendel die verslagen wordt door de held koning Beowulf in het oude Engeland. Dichter bij huis versloeg Sint-Joris de draak. Of was het Sint-Michaël?  Ook de mythische koning Arthur zou er eentje een kopje kleiner hebben gemaakt.

Maar keren we terug naar een vredelievender versie van het universele fabeldier in Oosterse culturen. De draak komt voor in de sierlijke dans die traditioneel tijdens het Chinese Nieuwjaar wordt opgevoerd. Hij is gemaakt van zijde en bamboe en wordt gedragen door een groep mensen. Een andere traditie is de feestelijke decoratie met de typische rode lampionnen, de rode banners en vuurwerk. Chinezen verwelkomen op die feestelijke manier het nieuwe jaar in een geest van optimisme. Men hoopt op voorspoed en geluk in het nieuwe jaar. Eigenlijk is het Chinese Nieuwjaar een lentefestival, een lentefeest, de start van een nieuw maanjaar. Men eet samen met vrienden en familie van specialiteiten zoals dumpling, vis en noedels omdat zij een symbolische betekenis hebben van voorspoed en lang leven.

Een visje eten en zo langer leven, dat wisten we nog niet. Maar wat dan met kwikvervuiling en overbevissing?  Dat is weer voer voor een andere blogtekst.


Martine Meire

Martine Meire

Martine Meire heeft, vanuit haar engagement als cultuurwerker, vooral aandacht voor erfgoed en cultuur in haar thuisstad Oostende en de wereld. Meer over Martine Meire

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com