Voeding.

Vriendschappen tegenover bloemen & planten – elk met hun uniek karakter.

Hoe meer je er bezit, hoe meer zorg je er dient voor te dragen !

Zowel  de planten in je tuin als je contacten moeten echt wel gekoesterd worden wil je er jarenlang plezier aan beleven…..en het is eigenlijk geven en nemen….

– als ik mijn tuin met liefde onderhoud krijg ik groei en bloei als geschenk, en kan ik er urenlang in genieten.

– als ik mijn vriendschappen onderhoud, krijg ik warmte, aandacht & kan ik samen met hen fijne momenten beleven.

Vrienden eens uitnodigen voor een etentje, of eens samen ‘n terrasje doen met een verbindend gesprek….., komt op hetzelfde neer als je planten geregeld water en meststof te geven….

Zet je je planten te dicht bij elkaar, dan gaan die zeker niet floreren. De eik kan niet groeien in de schaduw van de berk.  Als je een te grote vriendenkring bezit, kan je deze niet allemaal de aandacht en tijd schenken om samen fijne dingen te beleven of er te zijn als het nodig is.… je zal onvermijdelijk moeten keuzes maken en sommige vrienden misschien maar 1 à 2 keer gedurende ‘n jaar kunnen ontmoeten….Gelukkig zijn er de whats’appjes tussendoor.

Heb je een tuin met maar 1 plant bv. een Magnolia grandiflora, hoe mooi die ook kan zijn, als die niet meer wil groeien of een ziekte krijgt, heb je meteen een kale tuin. En die bloeit heel kort voor de rest van het jaar is het alleen blad.

Heb je  maar 1 goeie vriend of vriendin, en die valt weg, door wat dan ook, dan voelt dit als een groot leeg gat.  Je hebt niemand om op terug te vallen. En nieuwe intense contacten leggen, vraagt best veel tijd èn energie…..

Zowel vriendschappen of planten, beiden hebben tijd nodig om te groeien….

Stel, je plant in een hoekje een 10-tal prachtige hortensia’s aan en je geeft die nooit water….algauw zal je merken dat ze hun blaadjes laten hangen en geen of weinig bloemen zullen geven.
Onlangs had ik op de trein naar Brussel een toevallig contact met een vrouw. We hadden veel raakvlakken en konden zonder probleem gespreksstof vinden tussen Brugge en Brussel. We besloten elkaars gsm-nrs uit te wisselen, want we staan beiden open om contact te houden en o.a. samen fietsritjes te gaan maken. Fijn toch!

Mocht ik nu niet snel een berichtje gestuurd hebben om te zeggen, dat ik ons contact heel fijn vond en dat we zeker contact houden…dan zou dit pril contact gegarandeerd verwateren en in de kiem gesmoord worden. Ik kreeg diezelfde dag een even fijn berichtje terug…dat is toch een mooie ervaring.

Hetzelfde zou gebeuren als je bv. een prachtige vlinderstruik krijgt van iemand met blote wortel en je steekt die niet direct in de grond ……..dan gaat die gegarandeerd snel uitdrogen en dood gaan.

Tot 2010 woonde ik in Moere, een woning met een relatief grote tuin, waarin ik modelhoekjes had aangelegd. Op een dag kreeg ik de opmerking dat mijn tuin eigenlijk chaotisch geordend was .

En eigenlijk kan je die eigenschappen bij mij terug vinden. In mijn hoofd kan ik heel chaotisch zijn en spring ik van het ene op het andere onderwerp. Ik heb een vriendin die dat begrijpt, omdat ze ook zo in elkaar zit. We lachen dan als we samen zijn en zeggen: “ja, we zijn weer bezig met 6 verhaallijnen door elkaar ….”. Wij, kunnen nog volgen. Zo kwam mijn tuin eigenlijk over…heel naturel en chaotisch, maar als je verder keek, toch ergens geordend. Zo kunnen mensen ook zijn. Alvast ik toch en ik ben vast niet de enige.

Wat ik nog synchroon vind is het volgende. Geregeld vervang ik een bloemenbed door andere planten. Wat me geen voldoening meer geeft, laat ik graag los.

vb. mijn Astilbe’s doen het niet zo goed, ze krijgen te weinig vocht en daarom bloeien ze ook niet lang genoeg naar mijn mening. Zo heb ik het nu onlangs met iemand…. Ik erger me teveel aan haar ego dat ze graag ten toon spreid en mij zo probeert te vernederen….ok, ik mag me dit eigenlijk niet aantrekken, maar toch het triggert me op een ongemakkelijke manier. Ik nam een besluit.

Mensen die me geen positieve energie geven, probeer ik nu te mijden.

Planten die om één of andere manier niet meer gedijen, doe ik graag weg.

Meststof aan je planten geven of een goed gesprek met een vriend/in: het zorgt beiden voor voeding. Zelf kwijn ik langzaam weg zonder voeding. Hetzelfde gebeurt met bloemen en planten.

Ondanks alle goeie zorgen,

Planten gaan soms dood,

mensen gaan ook dood.

Maar het is altijd zo: Als er zich een deur sluit, gaat ergens anders ‘n deur open…..en bij mij klopt dit. Zowel in mijn tuin als in mijn vriendenkring zit ergens ‘n flow, een beweging. Planten komen, planten gaan. Mensen komen, mensen gaan….

Alles is voortdurend in beweging rondom mij,

want ontmoetingen met mensen en situaties,

helpen mij nu eenmaal te worden wie ik  ben.

This is the story of mij life.

En last but not least…….ook met je plantjes mag je best een praatje slaan!


Maaike Dobbelaere

Maaike Dobbelaere

Maaike blogde voor dit collectief tussen december 2023 en juni 2024 en is een autodidact die van vele markten thuis is. Ze heeft een ruime interesse in alles wat kunstzinnig en creatief kan benaderd worden. Van eigen recepten in elkaar flansen tot ruimtes inrichten, kledij verbouwen, enzovoort. Maar vraag haar niks over politiek of voetbal. En oh ja, er is een serieuze hoek af en ze houdt van omdenken.

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com