1.000 km verbondenheid

Afgelopen hemelvaartweekend was het weer zover, het was weer tijd voor de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. Dit moet zowat het grootste sportieve fundraising-event van ons landje zijn. Ondertussen zit de dertiende editie er op. 13.000 kilometer werd er al gereden in de strijd tegen kanker en miljoenen euro’s werden verzameld voor broodnodig kankeronderzoek. Dit jaar zelfs een recordopbrengst van bijna 7 miljoen euro. 

Wat is nu het succes van die 1.000 km zou je denken? Er zijn een aantal factoren die bijdragen … 

Het allerbelangrijkst is uiteraard de factor dat iedereen van ver of dichtbij wel eens met de ziekte geconfronteerd wordt en dat dit vaak een lelijke en ongelijke strijd is. 

Daarnaast is er de factor dat samen sporten verbindend werkt, zeker niet alleen bij het fietsen, maar je bent toch minstens een paar uur met elkaar onderweg. Tijd zat om naar elkaars verhalen te luisteren dus … en aangezien iedereen er is met dezelfde insteek is het ijs in de meeste gevallen snel gebroken. 

Los daarvan is het concept ook gewoon een winnende formule. De 1.000 km kan solo gereden worden (voor een kleine heldendaad) maar ook opgedeeld worden in stukken van een halve dag of 125 km, waardoor het een echte teamactiviteit wordt. Het verzamelen van het deelnamegeld vereist ook meestal wat voorbereidende acties die ervoor zorgen dat de meeste teams minstens al een paar maanden en meestal al een volledig jaar naar het hemelvaartweekend toe werken. Want sommige teams nemen net zoals onze Eeklose Kilometervreters met meerdere teams deel aan het event, goed voor een veelvoud van € 5.500 aan inschrijvingsgeld maar ook goed voor een ruimere aanhang om te komen supporteren langs de weg. 

Ook het feit dat er vanuit Mechelen naar alle windstreken gereden wordt zorgt dat de meeste provincies de 1.000 km al eens mogen ontvangen hebben en dat dus het brede publiek de kans al eens had om het event te bezoeken of te zien passeren. 

En zo begon vorige week voor duizenden Vlamingen het aftellen naar het hemelvaartweekend van 2025. 

Foto: @digitalclickx


Pieter Vanraes

Pieter Vanraes

°1983, echtgenoot en vader van 2, westvlaming in het Meetjesland. Als een vis in het water in de eventsector. Toegepaste IT. Ondernemer in bijberoep. Fan van champagne en vrouwenwielrennen. Productie van podcasts en live muziek. Meer over Pieter Vanraes Engagement voor Boven De Wolken en Kom op tegen Kanker (via de Eeklose Kilometervreters).

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com