Het document aan de koelkast.

Vooral in momenten van paniek en grote emoties vergeten we vaak belangrijke zaken. Wie 112 belt omdat hij zich in een noodsituatie bevindt, denkt niet aan pasjes en papieren.

Toen ik in september 2022 aan het stikken was kon ik met moeite praten maar ik had wel één geluk: het document aan de koelkast.

Sinds ik kanker hebt hangt aan onze koelkast voor beiden een document met daarop alle belangrijke gegevens voor hulpverleners en bij uitbreiding ziekenhuizen. Niet alleen onze nummers van de sociale zekerheid, of het feit dat we vegetariër zijn, maar ook welke talen we spreken, waar we allergisch aan zijn of onze dagelijkse medicatie.

Zo kon de hulpverlener in de ambulance op weg naar Lissabon alle gegevens opvragen uit mijn medisch dossier daar: ze had immers mijn patiëntennummer bij de hand.

Toen ik vier dagen later wakker werd, wist men dat men Portugees mocht spreken tegen die buitenlander in bed C die op dat moment zelf niet meer kon praten. Alle papieren en administratie waren in orde van de eerste dag, allemaal door dat document aan de koelkast.

Dit is eigenlijk geen blog, en al zeker geen lange. Ik wil enkel iedereen aanraden, met de zomervakantie op komst, om zo’n document aan de koelkast te hangen, zeker op vakantie in het buitenland. Want leg in Spanje maar eens uit dat je allergisch bent aan bepaalde medicatie. Of tracht je in Oostenrijk maar eens de naam van je cholesterolpillen te herinneren. Dan is de reflex om bij een noodgeval het papiertje aan de koelkast mee te gritsen toch veel eenvoudiger. Een handige tip, zeker voor wie wat ouder wordt of medische problemen heeft. En die tip kan letterlijk je leven redden!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Johan Deprez

Johan Deprez

Johan Deprez (°1978) volgde kunsthumaniora in Brugge om een carrière uit te bouwen in het nachtleven als frietjesbakker in dienstverband. Ondertussen solliciteerde hij bij de nationale spoorwegmaatschappij en werd hij aangeworven als treinbegeleider op zowel nationale als internationale treinen. Toen hij de diagnose “Asperger” kreeg, een vorm van autisme, werd hij overgeplaatst naar de centrale diensten in Brussel waar hij het tot de graad van onderbureauchef schopte als ontwikkelaar van FileMaker-applicaties. Na zijn verlof zonder bezoldiging, dat hij nam om in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als parlementair medewerker aan de slag te gaan, keerde hij terug naar de Belgische spoorwegen om er, in het midden van een depressie, op medisch pensioen gezet te worden omwille van zijn autisme. Hierover blogde hij, deels als therapie, als The Mutant Fish, Sinds enkele jaren woont hij in Portugal waar hij de diagnose van terminale longkanker met uitzaaiingen te verwerken kreeg. Over hoe zijn vrouw en hij omgingen met die realiteit bloggen ze sindsdien op mutant.fish. Meer over Johan Deprez

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com