Eenvoud wint …

De laatste 2 jaar trokken we in het pinksterweekend met hetzelfde koppel vrienden en de respectievelijke kinderen naar een fantastisch vakantiehuis in Blier. Naast de warme vriendschap is het hoogtepunt van dit weekend telkens een heel fijn evenement dat we meepikken in het nabijgelegen dorpje Hotton.

Op tweede Pinksteren vindt daar namelijk elk jaar een “eendjesrace” plaats op het île de l’Oneux, een prachtige groenzone tussen de Ourthe en een kleine zijstroom waarop de oude watermolen ligt. We zijn er vorig jaar zowaar per toeval beland, want je vindt er online heel weinig over terug. Je moet het weten van de borden die je in de regio her en der langs de weg ziet staan.

Ik zag in mijn leven al mijn deel evenementen. Mijn leven bestaat al een paar jaar uit zo goed als van het ene event naar het andere trekken. En toch ben ik uiterst gecharmeerd door dit bescheiden initiatief van de lokale visvereniging die ook instaat voor het natuurbehoud op de oevers van de Ourthe.

Het concept is simpel: je schuift aan aan de kassa, koopt een aantal eendjes en ontvangt een betalingsbewijs. Je naam wordt naast de nummers van jouw eendjes geschreven in een register. Je gaat naar de kiosk waar je de eendjes met jouw nummer krijgt en je kiest in welke “container” je ze gooit. Dat is eigenlijk jouw enige inbreng in de race. Denk bij het eendje niet aan een badeendje maar aan een eendje uit een kermiskraam. Ringetje op de kop en een rond tsjoepje onderaan waarop het nummertje staat.

 Wanneer de inschrijvingen afsluiten trekt een busje met de “containers” naar de watermolen, alwaar de eendjes in het water gedumpt worden. Vanaf daar is het een kwestie van geluk en de stroming van het water. Door de vele regen de afgelopen dagen duurde het dit jaar niet lang voor we de eendjes zagen verschijnen voor de eindsprint. En of het spannend was! Door een aantal rotsen in de laatste meters brak de hele voorhoede nog open en gooide alles nog overhoop. Herinner je dat het nummer onzichtbaar onder water zit, dus je weet niet op het zicht wie wint. Je kan alleen maar hopen dat het winnende eendje jouw kleur en nummer heeft.

De eerste 10 eendjes worden apart gehouden in verzegelde genummerde zakken en naar de kiosk gebracht. Ook de rest van de eendjes worden verzameld in de “containers” en wordt terug naar de kiosk gebracht. Ondertussen geniet je als bezoeker van de eet- en drankstandjes, laten de kinderen zich schminken en leven ze zich uit op de ruime speeltuin. Wij nemen er elk jaar een picnickdekentje mee om tijdens het wachten te genieten van het mooie weer.

Daarna volgt een prijsuitreiking, behalve de 10 eersten worden er ook nog een aantal troostprijzen geloot uit de “verliezende” eendjes en ook het allerlaatste eendje wint een troostprijs. Het mag gezegd worden, met een hoofdprijs van 700€ is het al eens de moeite om deel te nemen. Verder stonden er ook dit jaar weer verschillende huishoudtoestellen in de prijzenpot.

De eenvoud van dit evenement in combinatie met de betrokkenheid die je als “deelnemer” voelt maken het tot een “niet te missen” evenement. En ondanks we al 2 jaar niks winnen zouden we er met plezier volgend jaar opnieuw bij zijn.

Dus een aanrader voor in uw agenda: op Pinkstermaandag is Hotton the place-to-be!


Pieter Vanraes

Pieter Vanraes

°1983, echtgenoot en vader van 2, westvlaming in het Meetjesland. Als een vis in het water in de eventsector. Toegepaste IT. Ondernemer in bijberoep. Fan van champagne en vrouwenwielrennen. Productie van podcasts en live muziek. Meer over Pieter Vanraes Engagement voor Boven De Wolken en Kom op tegen Kanker (via de Eeklose Kilometervreters).

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com