Waar het hart van vol is…

Geen groter goed dan ergens je ziel en zaligheid in leggen. 

Jaren geleden zei iemand me dat het belangrijk is om wat je doet met passie te doen. Dat je op die manier het verschil kan maken. Het zijn woorden die blijven plakken zijn. 

Ondanks ze deel uitmaken van mijn levensvisie waren het recente gesprekken binnen het bloggerscollectief die me weer over de woorden deden nadenken. Ik schijf namelijk enkel als ik het gevoel heb iets te vertellen heb en dan nog liefst met wat passie voor het onderwerp. Over dingen of gebeurtenissen die me nauw aan het hart liggen. 

Zelf heb ik een aantal passies: events in de ruime zin (professioneel en daarbuiten), mijn mengpanelen, mijn podcastproducties, mijn kinderen, mijn vrouw, mijn fietsen, de goeie doelen waarvoor ik me inzet, … en uiteraard de koers, een passie die ik lichtjes anders beleef dan veel anderen. Ik ben meer een wielertoerist in mijn hoofd dan op mijn zadel. Ik leerde de sport kennen vanuit het standpunt van de organisator en niet als supporter of fan. En tot slot ben ik vooral geboeid door het vrouwenwielrennen, al van voor het eigenlijk hip gevonden werd om erin geïnteresseerd te zijn verdiepte ik me erin. De passies hebben ups en downs, er zijn periodes met minder live muziek, het is ondertussen al weer even geleden dat ik nog eens echt actief was voor boven de wolken maar ook dat verandert wel weer, de koers is ook wat minder tegenwoordig maar wie weet zit ook daar ooit nog wel eens iets in. Zo heeft alles wat zijn cyclus denk ik… 

Voor mij zijn die passies vaak ook engagementen waarvoor andere dingen al eens moeten wijken. 

Ik kan me er ook soms over opwinden dat ik bij mijn puberzoon weinig passie voel. Hij speelt graag gitaar, maar niet zo graag dat hij spontaan eens iets zal uitproberen of eens een stukje zal proberen te spelen buiten de klasopdrachten. Zelfs niet als je het hem voorstelt. (Terwijl ik al jaloers ben gewoon op het feit dat hij gitaar kan spelen) Ik leef echter op hoop, ik meen me te herinneren dat ik op zijn leeftijd de passie ook nog niet echt gevoeld of gevonden had. Pubers zeker?

Terug naar de passie, voor de eerste keer in mijn florissante carrière als blogger deed ik wat research, want over passie valt er wel wat te lezen. Ik deel graag een aantal quotes  van interessante personen die perfect illustreren wat passie is of kan betekenen. 

“Le plus beau maquillage d’une femme c’est la passion. Mais les cosmétiques sont plus faciles à acheter.” Toegeschreven aan Yves Saint-Laurent. Mooi toch dat een man die als levenswerk had om mensen te laten stralen zegt dat het mooiste dat een mens kan doen stralen de passie is. 

Luciano Benetton, directeur van het modeconcern dat zijn familienaam draagt zei in een interview met Spiegel International in 2005: “The important thing is that you need to have ideas in the first place. And you need to have the passion to implement them.” Goeie ideeën hebben is dus 1 ding, het succes ervan blijkt vaak maar nadat iemand er met overgave werk van maakt. Zo omschreef ook de Amerikaanse schrijfster Margareth Mitchell het: “brilliance is one part talent, two parts wisdom and three parts passion.” Het idee is dus ondergeschikt aan de passie, een minder goed idee dat met passie uitgevoerd wordt komt er soms beter uit dan een geniaal idee dat zonder passie in de realiteit gebracht wordt. 

De Duitse filosoof G.W.F. Hegel zei begin van de 19de eeuw al: “Niks groots in de wereld werd bereikt zonder passie.” Alhoewel we daar misschien de kanttekening moeten maken dat “foute” passies jammergenoeg ook donkere pagina’s in onze wereldgeschiedenis zullen veroorzaakt hebben. Maar daar moeten we met positieve passie tegenin gaan. 

Maar ook recenter en in een meer actueel kader zijn er interessante visies op passie, zo ook deze quote van Simon Sinek, een Britse auteur en “motivational speaker”. Hij deelde in een post op sociale media in 2018 het volgende: “Working hard for something we don’t care about is called stress, working hard for something we love is called passion.” Zelf zou ik het niet beter kunnen zeggen, een job waar je je ei in kwijt kunt daar kan je jaren blijven in gaan, een job zonder passie geeft je niet de nodige voldoening en zal je op termijn bijna met zekerheid stress bezorgen. 

En hoewel het voor omstaanders soms wat drammerig kan overkomen als je voor de zoveelste keer over jouw passie begint, laat dat je nooit stoppen, want het is die passie die van jou een unieke waardevolle persoon maakt. Jouw meerwaarde zit in je passie!

Omarm je passie(s)!

Illustratie: Gratisography


Pieter Vanraes

Pieter Vanraes

°1983, echtgenoot en vader van 2, westvlaming in het Meetjesland. Als een vis in het water in de eventsector. Toegepaste IT. Ondernemer in bijberoep. Fan van champagne en vrouwenwielrennen. Productie van podcasts en live muziek. Meer over Pieter Vanraes Engagement voor Boven De Wolken en Kom op tegen Kanker (via de Eeklose Kilometervreters).

U wilt reageren op deze blogpost? Dat kan op onze facebookpagina!

Vindt u wat u net las interessant? Overweeg dan om u in te schrijven op de nieuwsbrief van deze blog en ontvang een e-mail telkens iets nieuws verschijnt.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com